Klagesager til Huslejenævnet

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad du skal gøre, hvis der sker noget i lejeforholdet, som får din lejer til at klage til Huslejenævnet. Samtidig vil du også blive taget igennem, hvad du selv skal gøre, hvis du ønsker at indbringe en sag for Huslejenævnet som følge af lejers uacceptable adfærd.

Hvad kan Huslejenævnet hjælpe med? 

Er der opstået en uenighed mellem dig og din lejer, kan uenigheden anbringes som en sag ved Huslejenævnet, som herefter vil træde til for at løse den pågældende konflikt. 

Det er dog ikke alle sager, som Huslejenævnet kan løse. De mest almindelige sager som Huslejenævnet har kompetencer til at træffe afgørelser i, er sager om: 

  • Huslejens størrelse
  • Lejeforhøjelser
  • Udlejers varsling af lejeforhøjelse
  • Vand- og varmeregnskaber
  • Indsigelser mod forbrugsregnskaber
  • Overtrædelse af husorden
  • Depositum og forudbetalt husleje
  • Istandsættelse ved fraflytning
  • Udlejer og lejers pligt til vedligeholdelse

Det koster 357 kroner (2024) at indbringe en sag ved Huslejenævnet.

Hvis lejer indbringer en sag til Huslejenævnet

Hvis der er noget, som lejer er utilfreds med, opfordrer Huslejenævnet generelt lejer til i første omgang at henvende sig til dig, for at se om I selv kan løse konflikten.Gør lejer dette, kan det være en god ide at være imødekommende, medmindre at lejers synspunkt er fuldstændig urimeligt. 

Det er dog ikke altid, at du kan forvente, at lejer efterkommer Huslejenævnets opfordring, og kommer til dig inden vedkommende indberetter sagen. 

Sagens forløb

Indberetter lejer en sag, vil du blive kontaktet af Huslejenævnet. Herefter vil du få 2 uger til at  fremvise din side af sagen. Finder Huslejenævnet det relevant, vil de sende dit svar til lejer, som også vil få mulighed for at kommentere på dit svar. Disse skiftevise forklaringer vil som regel fortsætte over et par omgange. Mener Huslejenævnet, at det er relevant, kan de også indhente oplysninger fra andre instanser såsom offentlige myndigheder, samt foretage en besigtigelse af lejemålet. Skal der foretages en besigtigelse af lejemålet, vil både du og din lejer blive indkaldt med mindst 1 uges varsel. 

Særligt ved sager om husleje

Særligt sager om huslejens størrelse kan være forbundet med et stort økonomisk tab. Vurderer Huslejenævnet, at du har sat huslejen over det lejedes værdi, risikerer du nemlig at skulle tilbagebetale den andel af huslejen, som har været for høj, hvis lejer har anbragt sagen indenfor de første 12 måneder, efter den første husleje er blevet betalt, eller den første betalte husleje som følge af en huslejestigning.

Ønsker du at sikre dig mod sager vedrørende huslejens størrelse, kan du få forhåndsgodkendt huslejen af Huslejenævnet. Dette koster 596 kroner (2024), men kan spare dig for besværet ved en klagesag og en eventuel tilbagebetaling af huslejen.

Underretningspligt ved tab af sag

Ender du med at tabe en sag i Huslejenævnet, eller får lejer delvist medhold, skal du underrette de resterende lejere i ejendommen. Fristen for underretningsmeddelelsen skal ske inden for 2 uger efter sagens afgørelse. Hvis sagen kan ankes, er fristen på de 2 uger først efter den dag, hvor fristen for at klage over afgørelsen er udløbet. 

Ved underretningen til de øvrige lejere i ejendommen skal du opfylde følgende formkrav, før at underretningen anses som værende gyldig: 

  • Underretningen skal ske i en skriftlig meddelelse
  • Den skal indeholde information om tvistens emne
  • Den skal indeholde information om afgørelsens resultat
  • Den skal indeholde en kopi af afgørelsen

Overholdes underretningspligten ikke, kan du risikere at blive straffet med en bøde på op mod 250.000 kroner eller fængsel i op til 4 måneder. 

Underretningspligten gælder ikke ved sager der vedrører husordenen, og sager der ender i et forlig mellem dig og lejer.

Hvis lejer får fuldt medhold

Ender lejer med at få fuld medhold i en sag ved Huslejenævnet, skal du betale et gebyr på 6.827 kroner (2024). Dette gælder dog ikke, hvis du kun taber sagen delvist eller hvis sagen afsluttes ved indgåelse af et forlig. Det kan derfor i mange tilfælde godt være en god ide at tage lejers henvendelse alvorligt, hvis vedkommende henvender sig til dig for at klage over huslejen eller nogle af sine lejevilkår. 

Frister for at indbringe sager ved Huslejenævnet

Når der er gået 3 år, anses en sag som regel for at være forældet. Der findes dog særlige tilfælde i lejeloven, hvor en sag allerede skal indbringes inden for 6 uger, hvis den skal anses som værende gyldig. Læs mere om de specifikke tilfælde nedenfor.

Uenigheder om forbrug

Er din lejer uenig i det forbrugsregnskab, du har sendt, har lejer kun 6 uger til at gøre indsigelse, fra det øjeblik hvor vedkommende har modtaget regnskabet. Når du har modtaget lejers indsigelse, har du 6 uger til at indbringe det som en sag ved Huslejenævnet, hvis du ikke er enig i lejers kritikpunkter i indsigelsen.

Uenigheder om husleje

Hvis du beslutter dig for at hæve huslejen i et lejemål, har lejer 6 uger til at gøre indsigelse, hvis vedkommende ikke vil acceptere huslejestigningen. Herefter har du yderligere 6 uger til at indbringe det som en sag ved Huslejenævnet, hvis du fortsat vil holde fast i, at huslejestigningen skal gennemføres.

Uenigheder om opsigelse

Opsiger du lejeaftalen, vil din lejer have 6 uger til at gøre indsigelse, hvis vedkommende er uenig i, at din opsigelse kan anses for værende gyldig. Når du har modtaget lejers indsigelse, vil du herefter have 6 uger til at skulle lægge en sag an hos Boligretten, hvis du ønsker at holde fast i opsigelsen af lejer. 

Læs mere om hvornår du kan opsige lejer her

Uenigheder om fraflytning og depositum

Ved sager der drejer sig om fraflytning, er der ikke nogen specifikke tidsmæssige krav foruden den almindelige forældelsesfrist. Af bevismæssige årsager anbefales det dog altid, at man indbringer en sag hurtigst muligt, så Huslejenævnet vil kunne lave en eventuel besigtigelse til at danne grundlag for afgørelsen.

Sådan indbringer du en sag ved Huslejenævnet

Ønsker du at indbringe en sag ved Huslejenævnet, skal du tage fat i Huslejenævnet for den kommune, som lejemålet, sagen vedrører, ligger i. Her skal du indbringe sagen skriftligt; enten digitalt eller via post. I din klage skal du inkludere lejekontrakten samt eventuelt bevismateriale. 

Indbringelsen af en sag kan dog variere fra Huslejenævn til Huslejenævn. Derfor anbefales det altid, at man følger anvisningen på det specifikke Huslejenævns hjemmeside.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *