Hvad gør jeg, hvis der kommer skadedyr i et lejemål?

Hvad gør man, hvis der kommer skadedyr i et lejemål? Vi gør dig klogere på, hvad dine forpligtelser er som udlejer. 

Hvad defineres som skadedyr? 

Et skadedyr er et dyr, som enten er til fare eller gene for mennesker og deres hjem. Med denne betegnelse er der derfor også stor forskel på, hvor skadeligt et skadedyr reelt set er, da det kan være alt fra myrer og bananfluer til husmår, rotter og væggelus. Langt de fleste skadedyr kan dog nemt holdes væk, såfremt man løbende rengør og vedligeholder sin bolig, mens man med andre er nødsaget til at søge hjælp hos en skadedyrsbekæmper. 

Hvem skal betale for skadedyrsbekæmpelse? 

Fra det øjeblik du som udlejer bliver bekendt med, at der er skadedyr i dit lejemål, er det som udgangspunkt din pligt at bekæmpe dem. Ligesom det også er dig, der hænger på regningen for skadedyrsbekæmpelsen, hvis ikke kommunen betaler for denne. Fx dækker kommunen som regel altid bekæmpelsen af rotter.

Der kan dog være undtagelser til dette, hvis lejer har handlet uforsvarligt, og selv har været medvirkende til, at der er kommet skadedyr. Dette kan fx være i tilfælde, hvor lejer ikke har sørget for at holde lejemålet rengjort, eller lejer har taget væggelus med hjem i kufferten fra en rejse. Lejer kan også blive pålagt en del af regningen, hvis vedkommende, efter at have opdaget skadedyr, ikke har informeret dig om skadedyrenes fremkomst i tide. I sådan et tilfælde har lejer nemlig ikke givet dig mulighed for at få bugt på problemet, da det opstod, og skadedyrene kan som følge deraf have haft mulighed for at sprede sig yderligere.

Skade på lejers indbo

Har skadedyrene lavet skader på nogle af lejers møbler, skal lejer selv betale for udbedringerne til disse eller lave en sag ved eget forsikringsselskab. Dem kan du ikke blive holdt ansvarlig for som udlejer, da de ikke er en del af lejekontrakten.

Har lejer krav på genhusning eller reduceret husleje?

Da det som oftest ikke tager særlig lang tid at fjerne skadedyr, er det kun i meget sjældne tilfælde, at lejer vil kunne kræve en genhusning. I langt de fleste tilfælde vil det nemlig fortsat være muligt for lejer at bo i lejemålet, mens skadedyrsbekæmpelsen finder sted. I særlige tilfælde kan man dog snakke om, at lejer kan få et nedslag i huslejen, hvis lejemålet ikke er beboeligt i en mindre periode. 

Opsigelse af lejemål som følge af skadedyr

Ønsker lejer at opsige lejemålet, fordi der er kommet skadedyr, er det som udgangspunkt stadig de normale regler for opsigelse, der gælder, hvor lejer har et opsigelsesvarsel på 3 måneder. Dette skyldes, at det ikke er din skyld, som udlejer, at der er kommet skadedyr i lejemålet. 

Er der derimod tale om en situation, hvor lejer har gjort dig opmærksom på, at der er skadedyr i lejemålet, og gør du ikke noget ved det, så det ender med at være uforsvarligt for lejer at blive boende, vil vedkommende kunne ophæve lejekontrakten straks.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *