Regler for depositum

Når det kommer til depositum, er der en række regler og retningslinjer, du skal overholde som udlejer. Selvom du står med depositummet på din bankbog, er pengene nemlig i praksis stadig lejers, og derfor kan du ikke bruge dem til hvad som helst. Vi guider dig igennem alt hvad du bør vide om depositummet her. 

Hvor meget må man opkræve i depositum?

Du må maksimalt opkræve et depositum tilsvarende 3 måneders husleje. Dette opkræves sammen med det resterende af indskuddet, hvor du også kan opkræve op til 3 måneders forudbetalt husleje og op til 3 måneders forudgående husleje (husleje for de første måneder, hvor lejer bor i lejemålet). Som regel plejer de fleste udlejere dog kun at opkræve 1 måneds forudgående husleje. 

Regulering af depositum

Laver du en regulering af huslejen i et lejemål, mens der bor en lejer, har du ret til at forhøje vedkommendes depositum og forudbetalte husleje tilsvarende med huslejestigningen. Det vil sige, at hvis lejen hæves med 100 kroner, så må du hæve depositummet med 300 kroner og den forudbetalte husleje med yderligere 300 kroner, såfremt du ved lejeaftalens indgåelse, opkrævede et depositum og en forudbetalt husleje tilsvarende 3 måneders husleje. Opkrævede du ved lejekontraktens indgåelse kun et depositum svarende til 2 måneders husleje, må du kun hæve depositummet med 200 kroner osv.

Selvom du hæver huslejen, er det ikke et krav, at du hæver depositummet og den forudbetalte leje. Selvom du ikke gør det til en start, har du altid lov til at ombestemme dig og hæve beløbene senere i lejeperioden.

Skulle det ske, at du nedsætter huslejen under lejeperioden, skal du tilbagebetale lejer med et tilsvarende beløb for både depositum og forudbetalt husleje. Her er det et krav, at du tilbagebetaler pengene til lejer.

Hvis lejer ikke betaler depositum i tide

Indbetaler din kommende lejer ikke depositum i tide, anses lejer for at have misligholdt sin lejeaftale. I sådan en situation vil du have mulighed for at opsige lejeaftalen. Først skal du dog sende lejer en skriftlig påmindelse om, at du fortsat afventer beløbet. Du kan tidligst sende lejer denne påmindelse 3 dage efter, at vedkommende skulle have betalt. I påmindelsen skal det være skrevet, at lejekontrakten ophæves, hvis ikke lejer betaler inden for 14 dage. Falder den 3. dag en weekend, grundlovsdag eller en helligdag, kan du først skrive den næstkommende hverdag. Falder den 14. dag ligeledes en weekend, på grundlovsdag eller en helligdag, vil denne frist også udskydes til næstkommende hverdag. Har lejer ikke betalt inden de 14 dage, kan du ophæve lejeaftalen.

Hvad må man bruge lejers depositum på?

De mest normale udgifter, man må bruge depositummet til at dække, er istandsættelse af lejemålet ved lejers fraflytning. Her kan du bruge depositummet, på at lave det der kaldes en “normalistandsættelse”, som typisk vil inkludere maling, hvidtning og tapetsering af vægge, lofter og træværker, samt en mellemslibning og lakering af lejemålets gulve. Alt sammen dog kun, hvis det anses som nødvendigt. Du kan også bruge lejers depositum, hvis vedkommende ødelægger noget eller misligholder lejemålet. Efterlader lejer lejemålet urengjort, har du også ret til at bruge depositummet på en rengøring af boligen. 

Hvis lejer ved lejeaftalens ophør har eventuelle huslejerestancer, må du også gerne bruge depositummet til at dække disse. Det samme gælder, hvis der foreligger en efterregning for vand eller varme. Du må også gerne gemme et passende beløb som en sikkerhed for efterbetaling af fx forbrugsregnskaber, som lejer hæfter for. 

Hvornår skal man tilbagebetale depositum til lejer? 

I lejeloven er der ikke fastsat noget krav om, hvornår du skal tilbagebetale depositummet til lejer. Som tommelfingerregel siger man dog, at der ikke bør gå mere end 6 uger. 

Opgørelse af depositum

I forbindelse istandsættelsen skal du lave en opgørelse over, hvad du har brugt lejers depositum på. Opgørelsen skal laves, så det er muligt for lejer at se hver enkelt post og dens pris, samt hvad vedkommende skal have tilbage. 

Kan jeg opkræve mere end depositum for istandsættelse? 

Hvis istandsættelsen af lejemålet ender med at løbe op i et beløb, som er større end lejers depositum, kan du godt opkræve merbeløbet fra lejer. Du må dog ikke opkræve penge fra lejer, for istandsættelser som svarer til mere end den stand, lejemålet havde, da lejer flyttede ind. 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *