Regler for boligbytte

Når visse betingelser er opfyldt, har din lejer ifølge lejeloven ret til at foretage sig et boligbytte. Bliv klogere på hvilke betingelser der skal gøre sig gældende for, at et boligbytte kan finde sted, hvornår du som udlejer kan modsætte dig et boligbytte samt hvordan det praktisk skal foregå, hvis du ønsker at foretage forbedringer i lejemålet i forbindelse med boligbyttet.

Hvornår har en lejer ret til boligbytte?

En lejer har ret til at foretage sig et boligbytte med en anden lejer af en beboelseslejlighed, når vedkommende har boet i lejligheden i mindst 3 år. Bor du som udlejer også i ejendommen, er det desuden et krav, at ejendommen også skal have mindst 7 beboelseslejligheder. Bor du ikke i ejendommen, har lejer bytteret uanset antallet af beboelseslejligheder i ejendommen. 

I tilfælde hvor der er tale om en særlig boligtype, såsom fx en ældrebolig, er det desuden også et krav, at vedkommende der byttes med, opfylder kravene for denne.

Desuden kan der kun byttes lige over mellem 2 parter. Er der tale om flere involverede lejemål, har du ret til at modsætte dig boligbyttet. 

Hvordan foregår et boligbytte?

Juridisk set betragtes et boligbytte som en almindelig flytning med efterfølgende genudlejning. Derfor vil de normale opsigelsesregler stadig gøre sig gældende, ligesom der også skal laves et flytteopgør og en ny lejekontrakt for begge lejemål. De involverede parter kan derfor ikke aftale, at de overtager hinandens lejligheder i den stand, som de står i, da du som udlejer har ret til, at lejemålet sættes i stand i forbindelse med byttet.

Den største forskel ved en normal opsigelse og et boligbytte er således, at du ved et boligbytte ikke selv har indflydelse på, hvem der overtager lejemålet. 

Forbedring af lejemål i forbindelse med boligbytte

I forbindelse med boligbyttet har du ret til at forbedre lejemålet og som følge af forbedringen at forhøje huslejen. Ønsker du dette, skal du informere lejer, så snart vedkommende informerer dig om boligbyttet. Senest en måned efter du har fået besked om lejers ønske om boligbytte, skal du anmode Huslejenævnet om en forhåndsgodkendelse af dine planer, så de kan vurdere, om den husleje du påtænker, stemmer overens med dine forbedringsplaner. Du skal i samme forbindelse sende en kopi af ansøgningen om forhåndsgodkendelsen af huslejen til den nuværende lejer, og oplyse vedkommende om den forventede fremtidige leje. Hvis Huslejenævnet accepterer den angivne husleje, skal du sende lejer en kopi af godkendelsen. Når lejer modtager denne, har vedkommende 14 dage til at give dig besked om, hvorvidt lejer stadig ønsker at bytte bolig. Hører du ikke fra lejer inden for 14 dage, vil den nuværende lejeaftale fortsætte uændret, og boligbyttet annulleres. 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *